Тук са някои допълнителни съвети за почистване на мазета и тавани

Знаете ли, какво е таван и таванско помещение, какво е значението на думата мансарда и как може да се трансформира като допълнителна част от дома ви? Днес ще поговорим именно за тези неща. Четете по-долу, информацията ни е предоставена от depo.bg:

Какво е таванско помещение и как се различава от тавана

Думата „мансарда“ дължи произхода си на първото име на архитект във Франция. Франсоа Мансар, който през 1630 г. използва пространството под покрива за жилищни и бизнес цели. През 9-ти век повечето бедни хора и слуги са живели в подобни покрити стаи.

Днес тази част от сградата се регулира от определени стандарти. В такъв регулаторен документ таванското помещение се определя като етаж, разположен в таванско пространство, част от повърхността, на който е оформена от покрив – счупен, наклонен или извит. Мансардата е най-често е стая, в която има достатъчно осветление.

Как да постигнем елегантно модерно решение за тавански етаж

Таванското помещение се характеризира като пространство, разположено под покрива на къща, ограничено от склоновете и стените на покрива. Може да се изолира, чрез поставяне на топлоизолационен материал, върху повърхностите. Ако е оборудвано техническо таванско помещение, тогава е разрешено да се инсталират технически комуникации върху му.

Основната функция на тавана е да изолира къщата

Тези две стаи също се различават по височина, която на тавана е най-малко един и половина метра. За тавана няма такива изисквания. Височината му може да е по-ниска.

Тук са някои допълнителни съвети за почистване на мазета и тавани

Основното предимство на тавана е възможността с незначителни финансови разходи да се получи практически друг етаж, чиято площ е включена в изчисляването на общата жилищна площ на къщата. И така, ако разполагате с такъв терен, но той е задръстен с боклуци и стари вещи ето, какво може да направите:

  1. Поставете нещата, които използвате най-рядко отзад, а нещата, които използвате най-често, отпред

Ако трябва да претърсите цялото мазе или таванска стая, за да намерите нещо, няма да се налага да преобръщате всичко. Така ще извлечете максимума от вашия район. Нещата, които използвате рядко, трябва да бъдат скрити далеч в мазето. Ако обаче използвате мазето за съхранение на продукти, които често използвате, като инструменти за почистване, тоалетна хартия или закуски в килера, поставете ги в предната част на зоната и подредете стоките по начин, който улеснява вземането и оставянето.

  1. Използвайте обезвлажнител за борба с влагата в района

Вашето мазе може да е по-влажно, отколкото предполагате и тази влага ще доведе до проблеми с мухъл и плесен за нула време. Това, за разлика от тавана, който не страда толкова от подобни проблеми. Ето защо, ако искате да предотвратите безпорядъка и да запазите тези ценни обекти функционални, използвайте влагоуловители, които могат да ви помогнат да запазите нещата във влажните мазета сигурно и удобно.

  1. Разчиствайте от време на време за по-лесно почистване и организиране на задачите

За да избегнете струпването на много кутии с неща, от които вече не се нуждаете, почиствайте мазето си всеки сезон или колкото е възможно по-често. Наличието на чиста зона ще улесни нещата за членовете на домакинството.

Надяваме се, че сте се забавлявали да научите, как да организирате и почистване на мазета и тавани си по правилния начин. Споделете намеренията си с вашите близки. Кой знае, може да им е от полза. Посетете и този сайт: https://www.depo.bg/mazeta-tavani-sofia, където ще намерите съдействие за всякакъв тип почиствания.

Scroll to Top