Какво представляват дървениците

Дървениците са малки насекоми с овална форма. Те живеят предимно в меката мебел и се хранят с кръвта на бозайници, включително хората. Размерът на възрастен индивид е няколко милиметра и ако насекомото е наситено с кръв, коремът му може да набъбне в ширина, което го прави да изглежда като семка.

Дървениците не могат да летят, но пълзят много бързо. Скоростта позволява на насекомите лесно да се справят без крила. Те са в състояние да избегнат опасност и да проникнат в най-малките пукнатини на къщата. Тялото на буболечката е много леко и почти прозрачно, често може да е трудно да се открие, въпреки доста видимия му размер.

Изключенията са дървеници, пияни от кръв: течността вътре в телата им ги прави забележими. Ларвите на дървениците са много подобни на възрастните насекоми, но по-малки по размер. Те сменят обвивката си няколко пъти по време на процеса на растеж и през тези периоди се хранят активно с кръв.

Буболечката нараства до възрастно насекомо за около месец, а продължителността на живота на индивида е около година. С бърз темп на растеж, те са и много плодородни. Женските могат да освободят до три поколения нови дървеници годишно и да снасят средно няколко стотици или хиляди яйца през живота си.

Малкият размер (около прашинка) прави изхвърлянето на тези яйца изключително трудно. При трудни условия буболечката може да премине в хибернация, от която ще излезе, когато ситуацията наоколо стане отново благоприятна.

Постоянството на тези насекоми е друга причина, поради която не е лесно да се отървете от тях. Дървениците са разпознати вредители и често заразяват градските апартаменти и къщи, като се заселват в битови предмети и тероризират жителите на помещенията. Доста трудно е да унищожите дървениците сами, така че най-честият изход е да се хигиенизира от специализирани фирми.

Фирма Превента ДДДД е готова за пръскане за дървеници във всякакви помещения – домашни жилища, къщи, апартаменти, складови терени, промишлени зони. Тя третира със специални препарати, които позволяват едновременно унищожаване на възрастни и ларви, както и яйца. Това обикновено е доста по-евтино и може да се разчита на повече гаранция за избавяне от досадните вредители, отколкото индивидуалните опити. Ето, защо поръчването на услуги на специалист може да е по-изгодно от това да се борите с насекомите сами.

Scroll to Top