Какво за черните мустакатковци – хлебарките

Направете кратка почивка и разгледайте обстойно снимки на хлебарките. Забелязали ли, сте че имат по две малки антени? Научно те, се наричат церки. Тези придатъци свидетелстват за общата примитивна структура на хлебарката, тъй като други насекоми, които са еволюирали, нямат церци.

Материалите са заимствани от много източници в Интернет, включително: ПРЕВЕНТА.БГ.

Въпреки простата структура, със сигурност може да се каже, че хлебарката е наистина невероятно създание. Според най-консервативните оценки, това може да дължи на нивата на радиация, които са 6-10 пъти по-високи от тези на хората. По принцип тук всичко има своето логично обяснение: хлебарката, която живее от милиони години, се е научила през цялото това време да се приспособява към различни условия и да се размножава бързо. В противен случай тя не би оцеляла до наши дни по простата причина, че в древни времена нивото на радиация е било в порядък, значително по-висок от сега.

И ето още един интересен факт за нашия герой днес:

Хлебарката има бяла кръв и няма кръвоносни съдове в тялото, следователно кръвта й тече лесно и свободно през тялото. Освен това сърцето на хлебарките е един вид проста тръба, която изпомпва кръв за предната и задната част на тялото.

Улавянето на възрастна хлебарка е доста проблематично. Структурата на очите на хлебарките е много сложна: за разлика от човешкото око, което има само една леща, хлебарката е оборудвана с няколко хиляди лещи, които й помагат да виждат във всички посоки едновременно. В допълнение, тези насекоми имат инфрачервено зрение. Отстрани на хлебарката има микроскопични косми, които реагират на най-малките вибрации на въздуха. Предвид факта, че бягащата хлебарка може да променя посоката над 20 пъти в секунда, сега разбирате защо е толкова трудно да я хванете с пръсти?

Експерименти с хлебарки показват, че това насекомо оставя след себе си химическа следа, която другите хлебарки ще използват, за да намерят бързо пътя към хранителни източници, вода или убежища. Ако насекомото не намери храна за себе си днес, утре или дори след пет дни, нищо лошо няма да се случи. Хлебарката може да изкара без храна повече от месец. За нея обаче жизненоважна е водата, без нея насекомото не може да издържи повече от седмица. Ето защо хлебарките могат да задържат дъха си повече от 40 минути, за да забавят метаболизма си.

Синантропните (тоест онези индивиди, които живеят в домовете на хората) хлебарки ядат буквално всичко: хартия, коса, сапун, ориз, кориците на книги, плодове, дрехи и т.н. Интересен факт, доказан в лабораторни условия: хлебарка без глава може да живее лесно няколко дни. По принцип можеше да живее по-дълго, защото няма мозък в главата, но тук отново всичко се свежда до баналния факт, че е необходима вода и няма, с какво да я пие.

Покажете се, мустакатковци, знам всичко за вас!

Хлебарките са склонни на канибализъм. Те могат да изядат ларвата или трупа на своя съплеменник. Без ясни териториални граници, мъжката хлебарка може да срещне друг мъжки по пътя си и да се хване с него в битка не за живот, а за смърт. В резултат на това, може лесно да се превърне в закуска, обяд и вечеря.

Устата на това насекомо се отличава не само с вкуса на храната, но и нейната миризма. Между другото, хлебарката дъвче храна не само със силните си челюсти. Стомахът й също съдържа зъби, които са подсилени от мощни мускули.

Въпреки факта, че хлебарката е способна да гладува достатъчно дълго време, при липса на храна и вода, в търсенето им, тя може да отиде на други места. Например у съседите. Ето защо, не се изненадвайте, ако в лъчезарно чистият ви апартамент изведнъж се появи на пода черното насекомо.

Малко хора знаят, че хлебарките отделят газове на всеки четвърт час. Освен това, дори след смъртта, те продължават да развалят въздуха! Ако си представите, колко от тези същества съществуват на нашата планета, става ясно защо някои експерти смятат, че хлебарката отчасти е виновна за настоящото глобално затопляне. Според учените 1/5 от целия метан, произведен на Земята, принадлежи на насекомите и се оказва, че „приносът“ на хлебарките в това отношение е много забележим.

Източник: preventa.bg.

Scroll to Top