Реагиращ дизайн: какво е това, за кого и защо

През последните години броят на потребителите на мобилни устройства се е увеличил няколко пъти. Сред младежите използването на мобилни приспособления в някои случаи дори надхвърля времето за настолен компютър. Има обяснение за това – за големите градове, времето може да бъде 2 до 4 часа на ден. Не е изненадващо, лъвският дял от това време се изразходва за мобилния интернет.

Изхождайки от всичко казано по-горе е много важно да се осигури максимален удобен престой на потребителите на мобилни устройства на сайта. За да използвате сайта с фиксирана ширина, не е адаптирана към мобилни, много неудобно поради малкия шрифт е да не се чете, малки бутони, което е трудно по отношение да се стигне до това място. Трябва непрекъснато да използвате функцията за мащабиране. Ето защо, понастоящем повечето сайтове използват технологията на реактивния уеб дизайн.

Какво е в плюс реактивния дизайн?

  1. Максимално удобство за използване на различни приспособления
  2. Лесно да се актуализират (за разлика от мобилните версии на сайта, има само една версия на сайта, който е само външно устройството, а административния панел е един и съща страница).
  3. Евтини услуги. Не е необходимо да правите няколко различни версии на сайта. Всички модификации засягат само CSS файлове.
  4. Развитието е по-евтино от отделна мобилна версия. Сега има много готови решения, базирани на bootstrap, които позволяват да развивате адаптивен дизайн, който не е много по-скъп от статичния.

Недостатъци на реактивния дизайн

  1. За разлика от мобилната версия, не може да преминете към пълната версия на сайта, на мобилното си устройство, като в този случай има само една версия на сайта.
  2. Скоростта на изтегляне на мобилни устройства може да е малко по-ниска, тъй като за разлика от мобилната версия на кода на сайта за мобилни джаджи ще бъде точно същата като за настолен компютър. Не е възможно да се изтрие част от кода, тя може да бъде скрита или променена.

В момента адаптивен дизайн се използва по-често за информационни сайтове на компании или онлайн магазини. Мобилната версия често се използва за големи портали, които се посещават от милиони хора (например, най-популярните сайтове за запознанства). Това се дължи основно на факта, че достъпът до ресурси се опитват да сведе до минимум тяхното натоварване на сървъра, тъй като дори лек спад в натоварването на всеки потребител ще даде голям плюс, когато милиони ежедневно обслужват. Напоследък се наблюдава тенденция да се замени мобилната версия с мобилни приложения. Това ви позволява да покачите лоялността на клиентите и подобрявате използваемостта поради удобна система за разрешаване и актуализации.

Ето защо можем да кажем с увереност, че зад отзивчивия дизайн е бъдещето. Това е най-удобното и достъпно решение за всеки сайт за бизнес и развлечения. Това може да поръчате от Уеб Дизайн България.

Scroll to Top