Ретро стил – тънкости в аранжирането Винтидж дрехи

Ретро стилът, известен още като винтидж винаги е бил популярен. Днес в областта на модата става все по-известен. Какво е това? Как да се обличаш в ретро стил? Нека научим сега.

Думата винтидж се използва от речника на винопроизводителите във Франция, а в превод означава „вино с определен период на стареене“. Много по-късно тази дума започна да се използва от водещи марки, които не могат да бъдат фалшифицирани.

Всеки знае, че модата е циклична и периодично се връща. Със завидна закономерност сред новите модели има неща с характерни за повече или по-малко далечното минало. И както при винопроизводството съществуват ексклузивни, стари вина, скъпи и с несравним аромат и вкус и в света на модата думата започва да обозначава стил, който е издържал теста на времето.

Дизайнерите в наши дни създават нови модни колекции вдъхновени от модели от миналото. Винтидж не е просто втора ръка, а дрехи, наситени с ретро мотиви и тук определящата особеност е възрастта на нещата. Най-редките и най-скъпи неща са, например, рокли от епохата на кралица Виктория.

Стил на годината – една цяла култура на модата. Някои ценители смятат за винтидж дрехите само, които са до 60-те години на двадесети век. Предполага се, че панталони, рокли и пуловери могат да бъдат създадени и преди 20 години, но така по-младите дрехи са ретро.

За да създадете такова изображение, не е достатъчно да имате няколко броя в гардероба. Ансамбълът от дрехите неизбежно трябва да олицетворява определена посока в модата от миналото. Дори бельото и аксесоарите трябва изцяло да отразяват модните тенденции на своето време. Истинските познавачи на модата търсят от последните десетилетия стари колекции на известни модни къщи.

винтидж

Съществуват множество дискусии за това, какво да наречем реколта и коя е антикварна. Съгласно някои дефиниции дори старата рокля на баба, намерена в гардероба й, може да се нарече антикварна. И реколта е нещо, което има ясно изразена стилистика, определен период от време и мода. Тези артикули не са продукти на масовата шивашка промишленост.

Способността да се обличаш в стил ретро също е своеобразно изкуство. В края на краищата, то изисква не само да се занимаваме с изключителни неща, но и да можем да създаваме с тяхна помощ хармонично изображение. Те трябва да бъдат възстановени, специално пригодени според фигурата, така че да изглеждат перфектно, а към тях да се търсят подходящи аксесоари.

Винтидж бижута и чанти могат да бъдат едновременно оригинални антики във винтидж стил. Съществуват и алтернативни видове.

Стилът ретро се отнася не само до елементите на гардероба, но и до интериорния дизайн. Сега в Европа е станало много модерно да се обзавеждат и стаите с мебели в стила на 40-те-70-те години на миналия век. Популярният и революционен стил сега е „модерен“ в много домове. Има множество антики: пишещи машини, радио, телефонни апарати, антични играчки.

Трудно е да си представим, но се оказва, че нашите рокли, блузи, чанти, както и домакински уреди, които някога потъват в забвение, ще намерят нов живот по-късно, стават редки и необичайно популярни след години.

Scroll to Top