Тайната красота на кожата има ново лице – козметика за всеки сезон

В какво се измерва красотата и зависи ли тя от добрата форма, в която сме. Може ли да бъдем красиви по всяко време и с цената на какво?

Един от най-неприятните моменти е потенето, то може да е в резултат от множество външни и вътрешни фактори, но на всеки съвременен човек е ясно, че отделената от организма пот го прави не само непривлекателен, но и потиска самочувствието. Вече има най-различна козметика за справяне с този и още много проблеми. Вижте за козметика срещу целулит – масажен крем за тяло с водорасли.

В човешкото тяло има три милиона потни жлези, а процеса на потоотделяне е естествен физиологичен такъв. Природата ни е създала такива, за да може инстинктивно да се браним от прегряване. Ето, защо е обичайно да се потим, когато температурата на околната среда е по-висока, когато се товарим физически или когато сме изложени на стресови ситуации.

На първо място нека разгледаме въпроса: На какво се дължи потенето?

В тялото ни има ендокринни жлези, които реагират на външните фактори, за които вече споменахме. За емоционалните дразнители се грижат апокринови жлези. При излагане на паника, при болка или радост, тялото ни също отделя пот, която е в резултат именно на тези жлези.

Това, с което днес се избавяме от отблъскващата миризма са дезодоранти и антипериспиранти. Те са измислени за първи път през XIX в. в САЩ. До преди този момент – откритието на дезодоранта, хората ползвали смесица от кора на бергамонт, флорентински ирис и канела.

Днес за всички нас думата красота е придружена от свежест, която можем да купим във всеки магазин. И тук изниква големият въпрос около дезодоранта, който се оказва не съвсем радикално средство.

По последни медицински проучвания се оказва, че пазарът бива залят от всякакви дезодориращи продукти, в чиито състав влизат вредни парабени. Те представляват консерванти, но по вид и роля, много доближават естественият женски хормон естроген. В повишени дози последният води до натрупване в организма, а това причинява ракови образования. Ето, защо във вечния стремеж да постигнем мечтаната красота, трябва да сме изключително внимателни, предпазливи и функционални.

Няма по-хубаво от това по цял ден да сме обгърнати от облаци красиви ухания, които да внасят нужната хармония и увереност в самите нас, но нека не забравяме и здравето си.

Scroll to Top