Как и кога да берем авокадо

Авокадото е плод известен от тропиците до Мексико и Централна Америка. В много домашни градинари е трудно да се определи кога авокадото от задния двор дървета е готово да бъде обрано. Различните сортове авокадо узряват през цялата година, но всеки сорт отлежава приблизително по едно и също време всяка година. Вижте повече за части за трактори.

Климатични фактори могат да предизвикат промени от 1 до 3 седмици. Срокът на съхранение на плодове на дървото варира от 2 месеца до 8 месеца.

Авокадо плодовете са зрели преди бране, но не са готови за ядене. Те трябва да омекнат още на дървото. Процесът на омекване отнема от няколко дни до седмица, в зависимост от степента на зрялост, температура на съхранение и разнообразие.

Когато плодът на дървото започва да зрее, то обикновено губи част от себе си като променя цвета си. Малки, ръждясали кафяви петънца могат да се развият при някои сортове и други плодове могат да станат малко по-скучни на външен вид. Вътрешната страна на семена се превръща от слонова кост до тъмнокафява при падане.

За да се опреде ли зрелостта на плодовете, изберете един от най-големите плодове и го съхранявайте на стайна температура, докато омекне. Той е зрял, когато омекотява до консистенция, не е подходящ да се яде, когато е жилав или горчив, не се свива или сбръчква.

Най-доброто място да се запазят плодове, докато се използват е на дървото. Някои сортове авокадо имат плодовете за относително кратък период от време. Това е сортова сезонна характеристика. Най-доброто място за съхранение на плодовете е на дървото. Бране само няколко плодове в момент, когато е необходимо, може да удължи периода на реколтата до месеци.

Плодове в хладилник могат да бъдат съхранени за още няколко дни.

Методи за изпитване на готовност

За да се определи кога плодовете са достатъчно меки, за да се ядат, задръжте плод в дланта на ръката и нежно прокарайте всички пръсти. Ако месото се подава на лек натиск, той е готов за употреба. Не натискайте плодове с палеца. Това води до промяна на цвета и натъртените места и е причина за унищожаване.

С някои от по-дебели кожи или твърда черупка видовете, могат лесно да се определят. За целта използвайте клечка за зъби в отвора. Ако месото е меко, плодът е готов да се яде.

Scroll to Top