Няколко неща, на които да обърнете внимание в избора на щори

В избора на щори за дома е добре да се запознаете с многообразието на пазара и да вземете решение по някои въпроси. От гледна позиция на външни щори цени е ясно – те ще ви бранят от шум, разлики в климата навън, пряка слънчева светлина.

Щом става дума за вътрешни щори, обаче нещата са малко по-деликатни. Тук трябва да избирате не само по външност, но и по топ нещата, без които не може живота ни днес, а именно – вид материал на изработка, форми, начин на разгъване и цвят.

Нека разгледаме накратко и всеки един момент поотделно.

По вид на материал ако изберете платнени щори ще може лесно да ги изпирате всеки път, когато се налага. В случаи, че се спрете на алуминиевият вариант почистването ще става само с влажна кърпа и на място в окачено положение. Може да ги демонтирате и почистването да се извършва на водна струя в банята или в друго подходящо помещение.

Формите на различните типове щори също са многообразни. Ламелите са както дебели, така и изключително фини и тънки. Това на кой вид ще се спрете в избора трябва да е индивидуално решение в зависимост от цялостния интериор на стаята, за която се предвиждат.

Следва начина на разтваряне на щорите. Тук те биват два вида – вертикални и хоризонтални. Избора на щори за дома според отварянето трябва да се определя от пространствата на помещенията. Практично ще е да ги съобразите, а не всеки път да усещате дискомфорт, защото те са скътани в някой от ъглите на хола и пречат на седящия на дивана, например.

Стигнахме до приятната част в избора на щори за дома и това е нов вид решението за цвета. Всяка добра домакиня знае, че правилното съчетаване на тоновете на обзавеждане, мебели, полилей, подова настилка и щори, говори само хубави неща за нея и жилището й.

Тук обаче трябва да се предвиди и деликатността в цветовете. Вземете под внимание, че цвета на щорите може да промени много визията на стаята, в която са, като леко оцвети фона в този нюанс. Така например, ако сложите червени щори ще придадете кокетен акцентна цялостния интериор.

В случаи, че желаете опростени и семпли неща в дома, то в избора на щори идеалното решение ще са японските щори. Те навяват за простота, стил и елегантност.

За почитателите на класика поставяне на щори за дома, трябва да се насочи към дървените модели щори.

Избора на щори за детската стая трябва да е насочен към светли, пастелни и нежни нюанси.

И като заключение само ще добавим, че избора на щори за дома, независимо от модните насоки, трябва да се определя, най-вече от вашето личностно отношение и вкус.

Scroll to Top