5 неща, които не знаете за мозъка

През цялата история на човек, мозъкът е изключително добър аспект за разглеждане. Всеки един народ от древните египтяни до времето на Аристотел омаловажавал ролята на мистериозното съдържание между ушите ни. Прочутият анатом Гален дава първи роля на мозък като командир на движения и говор, но дори и той пренебрегна факта, че бяло сивото вещество, изпълнено с течност в камерите правиха голямата част от нещата.

Човешките мозъци са големи …

Средният размер на мозъка на възрастен тежи между 1.3 и 1.4 килограма. Някои неврохирурзи описват структурата на живия мозък като този на пастата за зъби.

Ако не са очаровани от това описание, помислете за това: Около 80 % от съдържанието на черепа е мозък. Ако слеем количествата на всички съставни елементи в мозъка, то тежестта му ще дойде около 1.7 литра.

Мозъкът става все по-малък

Хора преди 5000 години имали мозъци, които са били доста по-големи. От археологически данни намерени в Европа, Китай, Южна Африка, Австралия става видно, че мозъците са се свили около 150 кубически сантиметра, от средният размер. Това е приблизително 10%.

Изследователите не са напълно наясно, защо мозъците се свиват, но някои се теоретизират, в това, че стават по-ефективни. Други смятат, че черепите ни стават все по-малки, защото нашите диети включват по-лесни за дъвчене храни и толкова големите и силни челюсти, вече не са необходими.

Каквато и да е причината, размера на мозъка корелира с интелект, така че няма доказателства, че древният човек е бил по-умен от хора в наши дни.

Мозъците ни горят енергия

Модерният мозъка представлява около 2 % от телесното тегло, но той използва около 20% от кислорода в кръвта и 25% глюкоза (захар), циркулиращи в кръвта.

Тези енергийни изисквания провокират дебат сред антрополозите за това, което подхранва развитието на големи мозъци. Много изследователи предполагат, че месото уловено по време на лов е било ненадежден източник на храна за нашите предци. Съвременните шимпанзета знаят как да откриват калорична и богата на хранителни вещества храна, дори в плодовете и зеленчуците.

Що се отнася до това, кое мотивира мозъка да достига размери на балон, то има три основни хипотези: изменението на климата, изискванията на екологията и социалната конкуренция.

Бръчките ни правят умни

Каква е тайната за нашия вид? Отговорът може да бъде бръчки. Повърхността на човешкия мозък е сложна и отрупана с дълбоки фисури, по-малки канали, наречени бразди и хребети. Тази повърхност се нарича мозъчната кора и е около осеяна със 100 милиарда неврони и нервни клетки.

Повечето от нашите мозъчни клетки не са неврони

От множество изследвания на мозъчната кора, става видно, че ние ползваме едва 10 %, но малко от нас знаят, че невроните съставляват само 10 % от нашите мозъчни клетки.

В останалите 90 процента, на които се падат около половината тегло на мозъка, се съдържа „глия“, което означава „лепило“ на гръцки. Невролозите приемат глия за лепкава смес, която държи невроните заедно, но последните изследвания показват, глия да бъде много повече. Последната ложи на невротрансмитерите да осигурява имунната защита и да насърчава модулиране растеж на синапсите и функция.

 

 

Scroll to Top