Защо подовата настилка е важна за качеството на въздуха

Вредните вещества в къщата са навсякъде, ето защо качеството на въздуха в помещенията се определя от редица фактори.

Готвене, отопление, пушене … дори отглеждането на домашните любимци оставя следи по мебели и под. Боядисване, лакиране и циклене на някои подови покрития играе не малка роля. В тази статия ще обясним този елемент: влиянието на килима над качеството на въздуха в затворени помещения.

Създаване на здравословен вътрешен климат

Освен ако не професията ви не е свързана с пътуване, то най-вероятно прекарвате по-голямата част от деня си между четири стени. Научно е доказано, че средно-статистическият човек прекарва средно по 85 % от времето през деня на закрито у дома, офис, магазин, фитнес зала, ресторант.

Ето защо е важно да се обърне достатъчно внимание на качеството на въздуха в тези области. С течение на времето, въздухът в помещенията става влажен и замърсен. Кислородът стават използван, оскъден и заменен от въглероден диоксид, водни частици и други вещества. За да пресъздадете здравословен въздух в затворени помещения, естествено трябва да се проветрите. Вентилационна система е перфектна, но може просто да отворете прозорците и тогава всичко се връща към нормални норми. Растенията също спомагат за поддържане на вътрешната среда здравословна и приятна. Не забравяйте и на прибиране от вън да хвърляте всичко мръсно и прашно от телата си. Така замърсителите ще са възможно най-малко.

Опасните „частици“

В много строителни материали има летливи органични съединения (ЛОС). Тези вещества са вредни за здравето и причиняват главоболие, дразнене на дихателните пътища и дори увреждане на черния дроб, бъбреците и нервната система. Летливите органични съединения се освобождават, когато се рисува по стената или мебели. Също и при използване на почистващи препарати за подовите.

Важно е да се избере подова настилка, които намалява емисиите на ЛОС. Спрете се на устойчива настилка, която да допринася за по-здравословен вътрешен климат. Изберете фирма, която предлага богат асортимент т подови настилки – ламиниран паркет, балатум и масивен паркет с емисиите на ЛОС и десет пъти по-ниски от сегашните европейски стандарт.

Качеството на въздуха

Използвани в много пластове натрупани за подова настилка, имат отрицателно въздействие върху качеството на въздуха. Това са химикали, които PVC продукти, виниловите настилки отделят. Те са наречени пластификатори. Проблемът с фталати е, че „мигрират“ с течение на времето, от PVC, и по този начин в крайна сметка във въздуха или във водата. За да се избегне това, в Европа се забранява използването им в големи количества. Дори по-добре е под без фталати. Всички подови настилки в дома е добре да са без съдържание на фталат.

Scroll to Top